6 chyb, kterých byste se jako milovníci vína nikdy neměli dopustit!

Milujete víno, ale nikdy si nejste úplně jisti, zda ho pijete a skladujete správným způsobem? Je to pochopitelné, svět vína je plný různých nepsaných pravidel a každý navíc tvrdí něco trochu jiného. Dali jsme dohromady 6 nejčastějších chyb, kterých se lidé při pití vína dopouští.

  1. Servírovat červené víno při pokojové teplotě
    Jedna z nejčastějších mylných představ o červeném víně spočívá v tom, že nejlépe vynikne servírované při pokojové teplotě. Pravdou ale je, že pokud jej před servírováním nachladíte na 20 minut v ledničce, užijete si jeho chutě a vůně mnohem víc!
  2. Servírovat bílé víno rovnou z lednice
    Bílé víno obvykle chutná nejlépe, když jej necháte 20 minut před podáváním ohřát mimo lednici – zvýrazní se tak jeho aromatické látky. Pamatujte ale na to, že se víno obvykle trochu ohřeje i nalitím do sklenice, proto to moc nepřehánějte!
  3. Držet sklenici vína za vršek
    Pokud chcete být bráni jako seriózní milovníci vína, nikdy nedržte sklenici za její kalich! Abyste vypadali sofistikovaně, držte sklenici za stopku. A pokud chcete vypadat jako úplný znalec, držte ji za podstavec mezi palcem a ukazováčkem.
  4. U přípitku cinkat prostřední částí sklenice
    Cinkání sklenicemi je snad od počátku věků neoddělitelnou součástí rituálu pití vína. I takovou zdánlivou ptákovinu lze ale dělat špatným způsobem! Při cinkání by měly do vzájemného kontaktu přijít jen vršky sklenic – při cinkání prostředkem totiž hrozí, že sklenice praskne.
  5. Nechávat předem vydýchat pouze archivní vína
    Zdaleka ne všechna archivní vína potřebují před pitím otevřít dostatečně předem, aby se stihla vydýchat. Faktem je, že tento proces často pomůže mnohem více vínům mladším, která díky tomu dokáží dostatečně rozvinout své aromatické látky. Spousta starších vín to naopak vůbec nepotřebuje. Jak pravil klasik: „Leželo to v lahvi mrtvé 20 let, to už dýchat stejně nebude. Raději to pojďme rovnou vypít!“
  6. Skladovat lahev vína korkem nahoru
    Víno by mělo být vždy skladováno v leže, tak, aby mezi korkem a vínem nevznikla vzduchová bublina a víno se díky oxidaci nekazilo. Temno a klid jsou dva nejlepší přátelé vína v lahvi. Možná občas cítíte nutkání skladovat krásné lahve na kuchyňské poličce, ale pro víno to opravdu není úplně ideální…

Teď, když už víte jak na to, proč si tyto tipy nevyzkoušet v praxi se skvělými víny od Vinarte?

You must be logged in to post a comment.