Naše filosofie je jednoduchá. Nabízet vám prověřená vína, která osobně vybíráme přímo u vinařů po celé Evropě. Každý rok sjezdíme nespočet kilometrů po vinařských oblastech od Španělska až po Řecko. Osobní kontakt a vztah s vinařem je pro nás důležitý. Dá to práci, ale stojí to za to. Prvotní inspiraci ale hledáme na vyhlášených vinařských
Před týdnem jsme vyslali naši mladou kolegyni Terezu, která momentálně dlouhodobě pobývá v hlavním městě módy a hledá pro nás dobrá italská vína, na první ročník týdne vína “Milano Wine Week 2018”, jenž si za jeden z cílů klade i propagaci méně známých oblastí. Terka se zúčastnila degustace vzorků Rulandského modrého, v Itálii nazývaného Pinot
Svými víny dobyl už San Francisco, Brusel i Paříž. Příběh vyhlášeného velkobílovického vinaře Petra Skoupila je inspirativním příběhem o poctivém řemesle, které tento bodrý sedlák s dobrosrdečným výzorem v posledních letech postupně předává svým synům – Františkovi a Petrovi. A také dceři, která měla až do nástupu maminkovských radostí na starosti útulný rodinný penzionek, který

Příběhy moravských vinařů č. 85

V pátek 21. 9. jsme začali expedovat zbrusu novou klubovou degustační bedýnku Vinarte z edice Morava. Pod pořadovým číslem 85 členové klubu Vinarte najdou 5 výtečných vín od tří skvělých vinařů.  Každá bedýnka Morava se v novém konceptu dělí na dvě části. V té první vždy představíme jedno vinařství pod názvem Příběhy moravských vinařů. Vinařství

Jak se vyrábí rosé víno

Růžová vína se typicky připravují z modrých hroznů, stejně jako vína červená. Barva vína se získává kontaktem moštu se slupkami. Pokud ji zkrátíme pouze na několik hodin (oproti obvyklým dnům při přípravě vína červeného), vznikne víno růžové. Délkou kontaktu se slupkami, macerací, lze barvu a charakter růžového významně ovlivnit – ve spojení s odrůdou a dalšími postupy
Představte si deštivou sobotu plnou sněhu. Konečně s úlevou zaparkuji u plotu bývalého zemědělského areálu a chvilku postávám v mlze na okraji vesnice jménem Čeložnice, která se nachází v kopcích kousek za Kyjovem. Kromě sebe tady nikoho dalšího postávat nevidím, jen uvnitř areálu vyčnívá z mlhy nehybné stádečko ovcí. Za dvě minuty se vřítí do
Milujete víno, ale nikdy si nejste úplně jisti, zda ho pijete a skladujete správným způsobem? Je to pochopitelné, svět vína je plný různých nepsaných pravidel a každý navíc tvrdí něco trochu jiného. Dali jsme dohromady 6 nejčastějších chyb, kterých se lidé při pití vína dopouští. Servírovat červené víno při pokojové teplotě Jedna z nejčastějších mylných představ
Rockabilly Weinkult

Víno a rock’n’roll? Rozhodně!

Rakouské vinařství Rockabilly Weinkult, jehož vína jsou hlavním tématem srpnové klubové bedýnky Panorama, tak trochu vzdává svou stylizací hold rockabilly hudbě, pin-up girls (ikonickým děvčatům v puntíkatých šátcích a krátkých šatech, které možná znáte ze starých plechových reklam na Coca-Colu) a vlastně tak trochu všemu, co se týká mladistvého amerického stylu z 50. let.  A co
Centanni - Primo Delia / Vinarte.cz
Víno věnované památce prarodičů, kteří jako první uvěřili snu produkovat kvalitní hrozny v málo známé, avšak výjimečné oblasti Marche. Vinařství Centanni je malý rodinný podnik ležící v jižní části Marche, který produkuje vína s označením DOC a IGT a jako třešničku na dortu nádherné víno PrimoDelia, které v sobě obsahuje jednoduchou a přímou filosofii mladých
Rosé víno / Vinarte.cz
Francouzi tvrdí, že i teplý francouzský “růžák” je rozhodně lepší než studená Němka. Trochu drsné. Naši vinaři tvrdí, že mladé víno a staré ženy je čertovo nadělení. S první částí tvrzení nelze souhlasit, protože právě mladé růžáky jsou skvělé a stárnutím mnohdy ztrácejí na kvalitě. 1.) Pohlídejte si teplotu Správně orosené růžové víno je ideálním

Vinařství Pétera Vidy

Jedno z těch větších vinařství sídlící v oblasti Szekszárd se svou rozlohou cca 30 ha rozpíná na jejím středozápadním území. Svou produkcí se soustředí na pro oblast typické modré odrůdy, kterým se zde skvěle daří, a to konkrétně na Frankovku, Kadarku, Merlot, Pinot Noir, Shiraz a Cabernet Franc. Sami jste si možná všimli, že ve
Frankovka to u nás nemá lehké. Často je považována za „takové to běžné pití na rozlévání v hospodě“, poněkud kyselé a nepříliš zajímavé stolní víno. A přitom jde o odrůdu, která může nabídnout velké vinné zážitky. Správným směrem k jejímu proslavení po celém světě vykročilo Rakousko, jehož promyšlený marketing již oslavil úspěch s Veltlínským zeleným. Díky nesporným
Když jsme před téměř třemi lety domlouvali v sympatickém vinařství Maláník – Osička z Mikulčic na Hodonínsku rozhovor do magazínu Vinarte poprvé, bylo zrovna těsně před Vánoci. Ve vinařstvích po hektických týdnech s vinobraním a lisováním, Svatomartinským, lahvováním vín  – pořád práce nad hlavu. Vánoční večírky firem, některé dny i několik telefonátů s objednávkami, vyřídit maily, papírovat, do toho

Víno Hort – medailonek

Rodinné vinařství VÍNO HORT z Dobšic na Znojemsku založil jeho majitel Ing. Jiří Hort v roce 1999. Ročně v něm se svou ženou vyrobí 80 tisíc lahví vín, přičemž se specializuje na svěží růžová vína. Ta se s pomocí propracovaného marketingu stala za poslední roky díky své ovocitosti a krémové dochuti prodejním hitem. Hortovi sami
Tagy:

On totiž pro víno i muziku žije…

Setkání s vinařem Antonínem Bukovským patřilo k těm vůbec nejzvláštnějším, nejoriginálnějším, nejzapamatovatelnějším, nejhektičtějším, nejzmatenějším, nejsrdečnějším… Jak to jen všechno shrnout do jediného slova? Rozhovor totiž v jeho případě vůbec neproběhl ve vinařství či firemní vinotéce, jak bývá zvykem, ale na dětském hřišti za Olympií v Brně. Přiřítil se tam se svými dvěma staršími dětmi o téměř dvě hodiny později,
TOP