5 tipů jak si správně užít každé roséčko

Francouzi tvrdí, že i teplý francouzský “růžák” je rozhodně lepší než studená Němka. Trochu drsné. Naši vinaři tvrdí, že mladé víno a staré ženy je čertovo nadělení. S první částí tvrzení nelze souhlasit, protože právě mladé růžáky jsou skvělé a stárnutím mnohdy ztrácejí na kvalitě.

1.) Pohlídejte si teplotu

Správně orosené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery. Růžová vína je nejlépe pít dobře vychlazená na cca 10 °C a někdy i méně. Pro opravdu horké dny je dobré ještě před otevřením lahve dát do sklenek na stole kostky ledu a tím je nachladit. Když totiž nalijete chladné víno do rozpálené sklenky, rázem ho máte o dva i více stupňů teplejší. Ale pozor – růžové ztrácí svou roztomilost, pokud je přechladíte!

2.) Vyberte správnou sklenici

Sklenka by měla být z čirého skla ve tvaru tulipánu, aby dobře vynikla růžová barva vína a jeho vůně.

3.) Starší neznamená lepší

Vína je nejlepší pít mladá, z posledního ročníku. Jen tak dokonale vynikne jejich svěžest a aroma. Většinou se nearchivují. Svojí povahou se hodí spíše k rychlé konzumaci. Proto se obecně doporučuje konzumovat růžová vína pouze do dvou let od sklizně.

4.) Správná příležitost je základ

Růžové patří na party, k piknikům a oblíbeným grilovačkám. Růžové u bazénu si vychutnáte maximálně párkrát do roka, ale sklenka rosé k vepřovému s bramborami, grilovanému lososovi, omeletě a mnoha dalším jídlům funguje po celý rok. Růžové může být podáváno dokonce přímo na ledu či ve svůdných koktejlech.

5.) Tip na párování s jídlem

Suchá tichá, podobně jako šumivá či šampaňské bez zbytkového cukru, se výborně hodí jako aperitiv a skvěle doplní i jednodušší předkrmy, jako jsou různé saláty bez výrazných zálivek a majonéz. Stejně tak se snoubí se středomořskou kuchyní, s různými jednoduššími úpravami mořských i dravých sladkovodních ryb, těstovinami a plody moře. Dobrá je i kombinace s grilovanými bílými masy. Růžová vína s vyšším zbytkem cukru jsou vhodná k moučníkům či tmavým kořeněným masům na grilu, ale i k sýrům s modrou plísní či sladkým dezertům.

Chcete se stát mistry v pití vína? S degustační bedýnkou poznáte ty nejzajímavější vína ze světa i z Moravy a naučíte se je správně vychutnat.

Více o bedýnkách

You must be logged in to post a comment.