Kvevri – starobylé gruzínské umění výroby vína

O velmi specifickém gruzínském vinařství se poslední dobou ve světě začíná mluvit více a více. Je to především ve spojení s keramických amfor pro výrobu vína zvaných Kvevri, pocházejících původně z východní oblasti Gruzie Kacheti. Zde se víno vyrábí už zhruba 8,5 tisíce let, díky čemuž se Gruzie společně se Sýrií řadí mezi kolébky celosvětového vinařství.

Výroba vína tzv. kachetinskou metodou se poměrně výrazně liší od té, jakou známe u nás. Zpracované hrozny se i s třapinami uloží do hliněných nádob zakopaných v zemi, které se následně zapečetí. Hlína, kterou nikde jinde na světě nenajdete a ze které jsou tyto amfory vyrobeny, je kvůli vysokému obsahu stříbra speciální – má tak žádoucí antibakteriální účinky.

V amforách hrozny kvasí a následně zrají po dobu 3 – 6 měsíců bez jakéhokoliv zásahu, mohou v nich však ležet i několik let. Takto vzniklá vína jsou zpravidla prokvašená do sucha, při lahvování se nefiltrují, nečiří, ani nesíří. Jedná se tak o stoprocentně přírodní produkt.

Sytá barva, často laděná až do oranžových nebo jantarových odstínů, které jim předává kvašení spolu se slupkami, společně s „hutnější” chutí, svým charakterem spíše připomínají červená vína – občas jsou barvou téměř zaměnitelná s některými lehčími červenými z Moravy. Pro gruzínce však pojem oranžové víno neexistuje, nazývají jej bílým.

Kvevri se nevyrábí na hrnčířském kruhu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Místo toho keramik po mnoho týdnů přidává hlínu na zaschlý podklad z předešlého dne a po vysušení nádobu vypálí v jednorázově připravené peci.

Před zakopaním do země se vnějšek obalí vrstvou malty pro antibakteriální účinek, vnitřek nádoby se pak ošetřuje včelím voskem, který působí rovněž antibakteriálně. Takto ošetřovaná kvevri se běžně používá po několik století.

Kvevri se dá považovat za starověký vinifikátor, který po naplnění rmutem bez lidského zásahu vyrobí víno. Pomocí svého speciální tvaru dojde k míchání kvasícího rmutu, po usednutí zrníček a slupek z bobulí na spodek nádoby dojde i k samovolnému vyčištění vína. Celý proces trvá přibližně 6 měsíců a po otevření kvevri je víno připravené ke konzumaci.

You must be logged in to post a comment.