Vinařství Maláník-Osička – medailonek

Malá rodinná firma Vinařství Maláník – Osička v Mikulčicích na Hodonínsku vyrábí kvalitní přívlastková vína a kromě toho provozuje také ve zdejší vinařské uličce útulný moderní penzionek s kapacitou 15 lůžek a příjemnou letní teráskou. Mikulčické vinařství navazuje na dlouholetou rodinnou vinařskou tradici. Ta odstartovala v roce 1960, kdy zakladatel vinařství Štěpán Maláník ukončil studia na Vinařské škole ve Valticích a o sedm let později vysadil své první vinice.

Postupně k sobě do firmy přibral také syna Jana, zetě Vladimíra Osičku a další rodinné příslušníky. Vinařství hospodaří na 6 hektarech vinic jihozápadně od Mikulčic ve Slovácké podoblasti. Máláníkovy vinice přitom leží na náhorní plošině, kterou zhruba metr pod zemí tvoří jílovitá vrstva a hlinitopísčitá půda. Ta je přímo předurčená pro pěstování těch nejkvalitnějších odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Chardonnay, Aurelius či Rulandské modré. Zatímco jílovitá půda zadržuje vodu, lehčí půda nad ní umožňuje hroznům dobře dozrát a dává jí také plné aromatické tóny. Ve viniční trati Kněžské pěstuje pan Maláník se svou rodinou kromě známých odrůd jako Sauvignon, Pálava, Veltlín, Cabernet Moravia, Dornfelder, Pinot Noir či Zweigltrebe i ty méně známé. Například bílou odrůdu Děvín či červenou Fratavu. Jde o moštovou odrůdu révy vinné, vyšlechtěnou na jižní Moravě v 70.letech minulého století, která vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Filosofií rodinné firmy Štěpána Maláníka, poctivého sedláka, je ruční práce a kvalita. Zakladatel vinařství tvrdí, že každé víno se podobá svému tvůrci a je zrcadlem jeho umu, šikovnosti, píle a vytrvalosti. Jedinečný charakter vín s etiketou Vinařství Maláník – Osička určuje především šetrné hospodaření ve vinici, regulovanou redukci hroznů a následně jejich kvalitní, moderní zpracování.

To respektuje aktuální trendy, sladěné s ekologickým přístupem. Menší výnosy a ruční práce, zaručující šetrné zacházení se surovinou, „Maláníkovcům“ umožňuje produkovat výrazná odrůdová vína vysoké jakosti. Ročně v tomto slováckém vinařství zpracují zhruba 40 tun hroznů výhradně z vlastní produkce, ze kterých vyrobí 35 tisíc lahví vín. V jejich portfoliu najdete přívlastková vína od pozdních sběrů až po vzácné výběry z cibéb a také vína ledová. Moderní prostory vinařství jsou vybaveny nejnovějšími technologiemi – od odstopkování hroznů, přes řízené kvašení až po vlastní lahvování a adjustaci. Zárukou bezpečného zrání vín jsou pak optimální podmínky ve výrobní hale, tedy teplota a správná relativní vlhkost vzduchu. K největším úspěchům Vinařství Maláník – Osička z Mikulčic patří Velká zlaté medaile z výstavy TERRAVINO v Izraeli  za jejich Veltlínské zelené – ledové víno a stříbrná medaile pro Pinot Noir – výběr z hroznů  z barikového sudu na soutěži AWC Vienna. Firma se také zapojila do projektu Srdcerváči, který pomáhá zdravotně postiženým k dobré práci nebo úspěšnému byznysu.

You must be logged in to post a comment.