Mouchtaro – víno, které jste asi ještě nevyzkoušeli

Mouchtaro je jednou z nejvzácnějších řeckých odrůd, pěstovanou pouze v Údolí Devíti Múz poblíž městečka Askra. Bobule Mouchtara jsou malé a velmi tmavé a dávají tělnatá těžká vína s překvapivě jemnými taniny, které si zachovávají svou jemnost i přes obvykle dlouhotrvající extrakci, jenž se u této odrůdy obvykle používá. Možná vás překvapí vyšší kyselinka, která je pro vína této odrůdy typická. Vína si lze vychutnat jak čerstvá, tak po mnoha letech ležení v sudu. Typickým aromatem odrůdy jsou červené plody, kyselé třešně, borůvky, švestky, tráva a kořenité tóny. Skvěle se hodí ke grilovanému vepřovému, drůbeži a těstovinám s rajčatovým základem, mladší vína jdou skvěle i k rybám. Občas se tato odrůda používá i k produkci vín sladkých – v tom případě vinaři suší hrozny na slunci po dobu alespoň jednoho týdne, po vzoru tisíc let staré technologie výroby vína popsané už v Pausaniově cestopisu. Sladké Mouchtaro je typické tóny rozinek a sušených ořechů a perfektně se hodí k pečeným jablkům, hruškám a kdoulím.

No a dobrá zpráva nakonec! Špičkové Mouchtaro bude součástí klubové degustační bedýnky v listopadu.

You must be logged in to post a comment.