Naše zastávka na Milano Wine Week a degustace Rulandského

Před týdnem jsme vyslali naši mladou kolegyni Terezu, která momentálně dlouhodobě pobývá v hlavním městě módy a hledá pro nás dobrá italská vína, na první ročník týdne vína “Milano Wine Week 2018”, jenž si za jeden z cílů klade i propagaci méně známých oblastí. Terka se zúčastnila degustace vzorků Rulandského modrého, v Itálii nazývaného Pinot Nero, pocházejících z malého italského regionu jménem Oltrepó. Tady je její krátká reportáž:

Hlavním záměrem degustace bylo představit návštěvníkům rozmanitost pinotů z různých částí Olterpò a bylo pro ni vybráno 11 skvělých vinařů, kteří se produkci Pinotu Nero věnují již po mnoho let. Touto dvouhodinovou ochutnávkou nás prováděl pan Andrea Grignaffini, italský novinář a gastronom, kreativní ředitel dvouměsíčníku Spirito diVino. (Zde malá lingvistická vsuvka – název je takovou slovní hříčkou, jelikož spirito di vino se dá přeložit jako duše, nebo taky duch vína, zatímco spirito divino znamená v italštině božská duše. Je také potřeba připomenout, že již staří alchymisté pojmenovávali alkohol latinsky spirit vini, což se později v češtině ustálilo jako poněkud hruběji znějící špiritus). Dále je pan Grignaffini také vedoucí katedry metodiky kritické degustace na Univerzitě v Parmě v rámci oboru gastronomie. Společně s Lucou Gardinim je také autorem Encyklopedie vína, která vyšla u nakladatelství Dalai Editore a zakladatelem soutěže Best Italian Wine Awards.

Oltrepò Pavese je vinařská oblast ležící v jižní části nejlidnatějšího italského regionu Lombardie, přesněji v okolí univerzitního města Pavie, a právě z perspektivy tohoto města je oblast nazývána “Oltrepò” neboli “za řekou Pád”. Jendá se o kopcovitou část země, která je známá jako místo, v němž se setkávají čtyři regiony: Lombardie, Piemont, Ligurie a Emilia Romagna. Díky tomuto jevu je oblast kulturně velmi bohatá, plná tradic a různých kuchyní, které se však i přes své odlišnosti krásně propojují. Rozmanitost teritoria a přítomnost potoků a řek má výrazný vliv na zdejší mírné klima. Specifičnost této oblasti spočívá ve velkém množství typických místních produktů, mezi něž patří i víno, nejčastěji odrůdy Pinot Nero, Bonarda a Ryzlink. Téměř 60% lombardské vinařské produkce vzniká práve v těchto místech. Pinot Nero se v Oltrepò pěstuje již od roku 1850 a je určen hlavně pro vinifikaci bílých šumivých vín, významnou historii má však i v produkci intenzivních červených vín se silným charakterem a hlubokou barvou.

Většina vinařů se degustace zúčastnila osobně, takže jsme měli možnost nejen ochutnat jejich vína, ale také se s nimi osobně setkat a poslechnout si jejich prezentaci vinařství. Který vinař nás nejvíce oslovil, to se dozvíte v některé z příštích bedýnek. Vzorky už máme doma v Česku!

Plnou verzi reportáže si budete moci přečíst v magazínu Grape č. 2, jehož přípravy právě dokončujeme a vyjde začátkem listopadu 2018.

You must be logged in to post a comment.