Frankovka – nedoceněná královna Rakouska-Uherska?

Frankovka to u nás nemá lehké. Často je považována za „takové to běžné pití na rozlévání v hospodě“, poněkud kyselé a nepříliš zajímavé stolní víno. A přitom jde o odrůdu, která může nabídnout velké vinné zážitky.

Správným směrem k jejímu proslavení po celém světě vykročilo Rakousko, jehož promyšlený marketing již oslavil úspěch s Veltlínským zeleným. Díky nesporným kvalitám rakouských Frankovek se konzumenti začínají o odrůdu více zajímat. V České republice je tomu trochu jinak, Frankovka je sice objemem produkce jedno z nejčastěji viděných vín, obvykle v přívlastku pozdní sběr, a  druhou nejčastěji vysázenou červenou odrůdou po Svatovavřineckém, ale při dosazování vinic si tuto pozici zdaleka neudržuje a plocha výsadeb v poslední době klesala i tempem téměř třiceti hektarů ročně. Především ale stojí Frankovka poněkud v pozadí, pokud je řeč o opravdu kvalitních vínech. A je to škoda!

Původ odrůdy Frankovka je prozatím zahalen rouškou tajemství, jedním z rodičů je určitě odrůda Heunisch (Gouais blanc), ale druhý rodič znám není. Naopak Frankovka je jedním z rodičů velmi populárního Zweigeltrebe a také odrůdy André, v obou případech jde o výsledek spojení se Svatovavřineckým. Odrůda je poprvé jistě zdokumentována v osmnáctém století v Rakousku, jméno nesla dle města Limberg (dnes Maissau) v Dolních Rakousích. Frankovka je odrůdou spíše pozdní, vyžaduje teplejší kvalitní polohy. Prospívá jí probírka hroznů, nižší zatížení keřů. Má také přirozeně vyšší obsah kyselin. Z tohoto všeho je zřejmé, proč Frankovka získala takovou pověst, jakou má. Cílení na vysoký výnos a vysazení na polohách ne příliš vhodných ústí ve vína opravdu řídká a poměrně kyselá. Při kvalitní práci na vinici, pokud je vínu umožněno zrát ve dřevě, ať malých barrique či větších sudech, a následně dostane prostor uzrát i v lahvi, mohou výsledky směle konkurovat nejslavnějším světovým odrůdám.

Frankovka nabízí širokou paletu projevů. Setkat se lze s víny lehčími, šťavnatými, přímočaře ovocitými s výtečnou kyselinou, skvělými jako doprovod mnoha jídel, lze je konzumovat mladá, ale v lahvi se typicky několik let udrží. Některé jemnější verze Frankovky mohou evokovat trochu kořenitější Pinot Noir. Na opačném pólu stojí vína silná, hutnější, vyzrále ovocná, kořenitá, kouřová, s efektními tříslovinami a větším či menším vlivem dřeva, ale vždy s páteří výtečné kyseliny, která zajišťuje, že nepůsobí utahaně. A fantasticky zrají a zjemňují se v lahvi, leckdy nejsou připravena k pití dříve než za několik let a mohou zrát a stále se rozvíjet do krásy. Výjimkou nejsou ani vína s dominantním projevem dřeva a zastřeným charakterem odrůdy, ale trend těchto „dubových monster“ pomalu odeznívá ve prospěch vín elegantnějších.

Rájem Frankovky je Rakousko, především pak Burgenland. Z něj vinice na jih od Neziderského jezera, u obcí jako Horitschon, Deutschkreutz či Lutzmannsburg, nabízejí asi nejexpresivnější projevy odrůdy a vína s velkým potenciálem zrání. Ale špičkové varianty této odrůdy nabízí též Carnuntum a v Rakousku ji najdete na mnoha dalších místech. Špičková vína nabízí maďarská oblast Sopron, díky poloze s charakterem v mnohém podobným přilehlému Mittelburgenlandu. Hutné zajímavé Frankovky najdete v oblasti Villány, v Egeru je pak jednou z nejčastějších součástí známé Býčí krve. Račianska  Frankovka je zase pojem na Slovensku a rozhodně stojí za pozornost, stejně jako Frankovky z jihu Slovenska, z okolí Strekova především. Najdeme ji ale i v Bulharsku, Slovinsku, Chorvatsku, Makedonii či Itálii. Na Moravě se pěstuje ve větší či menší míře všude, významné výsadby jsou hlavně v oblasti Velkopavlovické. Pojmem je jistě kounická Frankovka, byť po těch opravdu skvělých je dnes nutno poněkud pátrat. Krom klasických suchých vín u nás vznikají i poměrně raritní sladké ledové a slámové Frankovky.

Mimo menší část Evropy si výsadby Frankovky našly cestu v trochu hojnějším počtu jen do USA, státu Washington. Avšak konzumována je čím dál častěji po celém světě. A díky velmi omezenému množství míst původu tak jistě přivede pozornost i k našemu vinařství. Tedy pokud do té doby moravské vinice neovládnou, ke škodě nás všech, především módní světové odrůdy místo těch tradičních.

Pro nabídku skvělých, vyzkoušených frankovek zabruste do našeho e-shopu. 

You must be logged in to post a comment.