Petr Skoupil – inspirativní příběh o poctivém řemesle

Svými víny dobyl už San Francisco, Brusel i Paříž. Příběh vyhlášeného velkobílovického vinaře Petra Skoupila je inspirativním příběhem o poctivém řemesle, které tento bodrý sedlák s dobrosrdečným výzorem v posledních letech postupně předává svým synům – Františkovi a Petrovi. A také dceři, která měla až do nástupu maminkovských radostí na starosti útulný rodinný penzionek, který Skoupilovi provozují přímo v moderně pojatém novém vinařském domě. Nedávno dokonce zvítězil v soutěži TOP vinařský cíl v kategorii Ubytování. Najdete v něm ale také restauraci s velmi příjemným interiérem a špičkovou kuchyní, která si prezentací jídel nezadá s vyhlášenými gastro podniky ve velkoměstech. Když si k jejich pečenému kachnímu stehýnku s brusinkovým zelím a bylinkovým knedlíkem dáte třeba Skoupilův Modrý portugal v pozdním sběru, garantujeme vám, že odtud nebudete chtít odejít…

Rodinná tradice a historie výroby vína je ve Vinařství Skoupil pevně spjatá s regionem Velkých Bílovic na Břeclavsku a sahá až do poloviny 19. století. Poctivý vinař a vinohradník Petr Skoupil, současný pokračovatel v rodové tradici, začal ve víně podnikat už v roce 1992. Postupně vybudoval moderní rodinnou vinařskou firmu, do které zapojil i své tři děti. Jeho vinařství nyní obhospodařuje 35 hektarů vlastních vinohradů. Jeho filozofií je pečlivý přístup, ekologicky citlivé techniky a redukovaná sklizeň, která se každý podzim odráží v excelentní kvalitě hroznů. Jejich co nejšetrnější zpracování dávají spolu s maximálním omezováním použití chemických přípravků vzniknout naprosto výjimečným vínům. Petr Skoupil hledá totiž se svými syny vlastní cestu. Surovinu zpracovává ihned po sklizni, kdy jednotlivé bobule odděluje od třapin, aby je zbavil hořčin. Nepoškozené bobule pak vylisuje a po odkalení vysoce kvalitního moštu následuje dokonale zvládnutá technologie řízeného kvašení a zrání v sudech z francouzského dubu. Výsledkem jsou pak odrůdově čistá a mimořádně kvalitní přívlastková vína, která vynikají nejen aromatikou, ale také svým ovocným charakterem. Do mimořádně zdařilého marketingu vinařství, o který se stará syn Petr, krásně zapadá i nové firemní logo či netradiční etikety. Ty od sebe vzájemně odlišují jednotlivé řady jedinečných Skoupilových vín, resp. odrůdových kolekcí. Tedy TERROIR, RESERVA a LIMITED. V nabídce najdete jak vína kabinetní, pozdní sběry, výběry z hroznů se zbytkovým cukrem či vína archivní, tak i delikátní skvosty, jako jsou výběry z bobulí. Vinařský Skoupil z Mekky vinařství, jak se také Bílovicím někdy říká, ale nenabízí jen jedinečná vína. Součástí jejich obchodní strategie je totiž i provozování útulného Vinařského domu přímo v areálu vinařství, z jehož pokojů vám učaruje výhled na ranní rozbřesk nad okolní úchvatnou vinařskou krajinou. Penzionek v srdci největší moravské vinařské obce si získal dokonce takovou oblibu u zákazníků, že jej svými hlasy vynesli v anketě TOP vinařský cíl 2014 na piedestal v kategorii Nejlepší ubytování. Své si v rodinném vinařství najdou i ti, kdo se v poslední době nechávají unést na vlně snoubení vín s pokrmy. Jedinečný zážitek moderní gastronomie ve spojení s tradiční moravskou kuchyní a lahodnými víny Vinařství Skoupil umocní senzační vepřová panenka „Sous Vide“ se smetanovými hříbky a Arborio risottem se sklenkou Sauvignonu 2013 v pozdním sběru nebo třeba na pivu marinovaná žebra s barikovým Chardonnay ročníku 2013.

You must be logged in to post a comment.