×

JAK NAKUPOVAT SE SLEVOU

1 Přihlašte se do Klubu.
2 Vyberte si víno či předplatné.
3 Využijte poštovné zdarma.

Pokud máte jakýkoliv dotaz, napište nám na podpora@vinarte.cz. Děkujeme!

ZÁKAZNICKÁ PODPORA

Po-Pá: 9:00 - 16:00
podpora@vinarte.cz
+420 573 034 304
Odpovědi na nejčastější otázky jsou zde.

ZAPOMNĚL/A JSTE ÚDAJE?

VYTVOŘIT KLUBOVÝ ÚČET

Vinařství Kreinbacher

Navrhnout vinařství patří k těm nejpříjemnějším úkolům, se kterými se může architekt setkat. Takové stavby obvykle vznikají v půvabné krajině, rostou pro nadšené investory, slouží k příjemným účelům. A jako je každé víno specifické a nenajdeme dvě stejná, tak i architektura vinařství je rozmanitá. Pod kopcem Somló jsme jeden architektonický a vinařský skvost objevili.
Mladý vinařský podnik založil roku 2002 úspěšný maďarský stavitel József Kreinbacher. Podle projektu uznávaného maďarského architekta Eklera dal ve svahu vedle kaple Sv. Ilony vystavět moderní vinařský dům. Počáteční investice přes 10 miliónů € nese své ovoce – současná roční produkce se blíží 150.000 lahví. Kapacita je sice několikanásobná, ale u Kreinbacherů se k ní chtějí přibližovat postupně. Přesto jde už dnes v oblasti o jednoho z největších hráčů.
Od samého počátku bylo jeho cílem produkovat vína, která odráží místní terroir. Zásadní odrůdou je pro Kreinbachera Furmint, který pěstuje na 30 hektarech a který představuje celých 50 % jeho produkce hroznů. Dále má samozřejmě všechny typické místní odrůdy – Ryzlink vlašský 20 %, Juhfark 15 % a Lipovinu (Hárslevelű) 5 %, dále také Tramín a Pinot gris. Nechal vysadit i archaický Mézesfehér (Medovec), Sárfehér („Blátivé bílé“) či Bakator. Jako jediný v celém Somló má na ploše 1 hektaru pro oblast netypický Syrah. Dělá z něj výtečné víno ceněné po celém světě – pro Vinarte jsme nakoupili posledních pár desítek kartonů vydařeného ročníku 2013 a zkusit ho můžou ti z vás, kteří odebírají bedýnku typu Exclusive Red. Více také na straně 32. Při naší návštěvě jsme se dozvěděli malé tajemství – letos vysazují i Pinot Noir.
Kreinbacherovi při výrobě vín asistují přední maďarští enologové. Na produkci šumivek potom dohlíží znamenitý Christian Forget, sklepmistr výtečného šampaňského domu Paul Bara. Některá bílá vína vznikají v nerezových tancích za řízené teploty kvašení, školí se po dobu 6 – 8 měsíců v opakovaně používaných velkých sudech z maďarského dubu a končí pod šroubovacím uzávěrem. Vyšší řady bílých vín spontánně fermentují i vyzrávají v sudech a jejich lahve uzavírá korek. U výroby jediného červeného prochází rmut 30denní macerací v otevřené dřevěné kádi a vína zrají 1 rok dílem v nových (30 %), dílem v použitých (70 %) barikových sudech.
Více než třetinu produkce tvoří „bubliny“. K výrobě vynikajících sektů tradičním způsobem se směřovalo již v samotném návrhu vinařství. Výroba sektů je úplně, technologicky i prostorově oddělena od výroby tichých vín. Hrozny na vína, ze kterých se dělají sekty, se lisují celé bez odstopkování velmi jemným způsobem na speciálních lisech značky Coquard, jehož 2 exempláře vlastní Kreinbacher jako jediný v celé střední a východní Evropě. Výlisnost je pouhých 50 %, ze 4 tun hroznů vylisují jen okolo 2 000 litrů moštu. Několik procent vína určeného do cuvée zraje netradičně ve dřevě – ve špičkových rakouských sudech značky Stockinger. Základem dobrého sektu je samozřejmě kvalitní cuvée, tedy mix několika vybraných partií vín, a tak si na nich dávají sklepmistři záležet. Na konci dlouhé výrobní pouti je několik desítek tisíc lahví sektů, které se směle mohou měřit s těmi francouzskými.
Kreinbacher momentálně vlastní zhruba dvě stovky vinic o celkové ploše 42 ha a z dalších 20 ha hrozny nakupují. Vinice obhospodařují v bio režimu – konverze na bio hospodaření probíhala v letech 2007 až 2011. I když s kapacitou několika stovek tisíc lahví už nejde o romantiku malého sklípku, kterých je Somló plné. Výrazný a typický charakter místa Kreinbacherova vína určitě mají. Stojí za pozornost a vyzkoušení vždy, když na ně narazíte.

    TOP