Cesty za vínem – Szekzsárd

Jízda po dálnici z Budapešti byla dost jednotvárná – všude rovina, slunce sálalo, na polích začala sklizeň slunečnic. Ty, které ještě na polích zůstaly, mají hlavy skloněné pod tíhou zralých semen. Na dalších lánech šustí kukuřice… Když se začínáme blížit k Szekszárdu, krajina se mírně mění, na obzoru se nepatrně zvedají kopce, na nich pak domky a něco málo vinic. Z dálnice není vidět nic, co by připomínalo vyhlášenou vinařskou oblast.

Vinařství a vína nám představil syn majitele Péter Vida – sympaťák, vystudovaný ekonom. Vinařskou školu si dodělal nedávno, ale je poznat, že ho práce s vínem těší. Před degustací vín nás naložil do teréňáku a jeli jsme na prohlídku vinic. Čekalo nás překvapení. Projeli jsme městem a najednou se před námi otevřelo širší údolí a svahy kopců plné vinic. Polní cestou ( po nedávné průtrži dosti poničenou) jsme postupně objeli téměř všechny vinice vinařství Vida. Bylo to velmi působivé. Tatínek Pétera je pedant a má rád pořádek, takže všechny vinice jsou precizně oplocené a obhospodařované. Jeden řádek jako druhý. Nové vinohrady jsou vysazovány podle GPS souřadnic. Tanínek se zajímá o botaniku a rád experimentuje s výsevy bylin v meziřadích. Zrovna však bylo posečeno. Ve vinařství Vida bílé odrůdy nepěstují, pouze modré, a to hlavně Frankovku, Kadarku, Merlot, Pinot Noir, Shiraz. Jako mladé víno dávají do prodeje pouze rosé (cuvée – většinou FR,PN, Kadarka). Ostatní červená zrají v nerezu, dřevěných sudech a barrikových sudech. Do prodeje jdou nejdříve po dvou letech.

Po návratu do vinařství, které se nachází ve čtvrti rodinných domů ve svahu. Velký dům je obklopen vinicemi, a přímo v něm na malém dvoře s posezením ze kterého vejdete do příjemné degustační místnosti, jsme se pustili do ochutnávky. Kvůli té jsme ostatně tady, vína ze Szekszárdu ještě v portfoliu nemáme a chceme je představit i v některé z nejbližších degustačních bedýnek. Jako první víno nám Peter nalil KÉKFRAKKOS 2015. Od ostatních vín vinařství se liší  etiketou, chlap ve fraku v modré má zaujmout především mladé lidi, primárně je to jednodušší víno určeno právě pro ně a na běžné letní grilovačky. Je to cuvée z 80% Frankovka a 20% Merlot, je  trochu živočišnější, divočejší, vůně po bezinkách, chuť ovocná, lehčí, celovečerní pití. Mě se líbilo. 

MERLOT 2014 je určen především pro gastro segment, má tmavě červenou třešňovou barvu, ve vůni i chtuti třešně, ostružiny, kyselinky svěží, mírně výrazné, zrálo 17 měsíců v dřevěném sudu. Moc pěkný Merlot, terý bych ráda viděla v naší stálé nabídce. ÖREGTŐKÉK KADARKÁJA 2015 je excelentní víno z odrůdy Kadarka (říkají jí Hungarika), 100 let staré keře (staré keře = ÖREGTŐKÉK, dozrávají pouze 1-2 hrozny na keři, barva je světlejší, cihlová, ve vůni ale velmi příjemný  a jemný švestkový kompot, i v chuti, dále pak jemně kořenitý. Víno bylo školenov nerezu, pak 3 měsíce ve velkém 1000litrovém sudu. Býčí krev BIKAVÉR 2014 je typické cuvée této oblasti, ale má jiné složení než Bikavér z Egeru (Szekszárd a Eger jsou jediné dvě oblasti v Maďarsku, které mohou toto označení používat). Bikavér ze Szekszárdu musí mít min. 50% Frankovky a Kadarky, další povolené odrůdy jsou Merlot a Cabernet Sauvignon. Ve vůni i v chuti je to velmi strukturované víno, ovocné s mírným tónem čokoládového doutníku, příjemnou tříslovinou, hladké, sladěné. Zrálo 23 měsíců v sudech – polovina v tisícilotrových, polovina v malých barikových a na závěr bylo zkupážováno. Oficiální víno maďarských ambasád ve světě je HIDASPETRE KÉKFRANKOS 2014. Velmi podařená Frankovka tmavě třešňové barvy. Vůně je bohatá, sametová, ovocná, chuť odpovídá vůni, elegantní víno, třísloviny sametové. Zrálo v 300l dubových sudech, ale ne nových, 2 roky používaných.

No a na konec jsme se dostali k těžké elagantní lahvi La Vida 2013. TOP víno vinařství, které se umístilo mezi deseti nejlepšími víny Maďarska. Každý ročník je originál, má pokaždé trochu jiné složení, a vždy to nejlepší. Bohatá sametová vůně, tóny vanilkového doutníku, plné víno, velmi lahodné a bohaté v chuti, s dlouhou příjemnou dochutí, s dlouhým potenciálem zrání a archivace. Zrálo 21 měsíců v 500l dubových sudech.

You must be logged in to post a comment.